A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

A Legjobb Étcsokoládé: Profi Vásárlói Kalauz

A külföldi csokoládé sajtó egyik gyöngyszeme.  A Healthline.com foglalkozott egy hosszú írásban azzal, honnan ismerhető fel a jó étcsokoládé.

Olvasási idő: kb. 6 perc.

Az étcsokoládé hihetetlenül egészséges és tápláló
Mindazonáltal számos márka létezik és nem mindegyiket ugyanúgy készítik.
Némelyik jobb, mint a többi a felhasznált alapanyagoknak és feldolgozási folyamatnak köszönhetően.
Melyiket is kellene választanunk?
Kövesd ezt az útmutatót, hogy megismerj mindent, amit tudnod kell ahhoz, hogy a legjobb étcsokoládét válaszd.

Mi Az Étcsokoládé?


Az étcsokoládét úgy készítik, hogy zsiradékot és cukrot adnak a kakaóhoz. Abban különbözik a tejcsokoládétól, hogy nagyon kevés vagy semennyi tejport nem tartalmaz.
Egyéb elnevezései is előfordulnak, mint például a keserű csokoládé. 


A legegyszerűbb módja az étcsokoládé választásnak, ha 70 % vagy attól magasabb kakaó szárazanyag tartalmú csokoládét választunk. (*Hivatalosan már 40 % kakaótartalom fölött lehet étcsokoládénak nevezni.)

Étcsokoládé


Az étcsokoládé jól ismert jelentős antioxidáns aktivitásáról. Valójában sokkal intenzívebb antioxidáns hatást mutat, mint sok magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, például az áfonya vagy acai bogyó. 


Megfigyelésen alapuló vizsgálatok összefüggést találtak az étcsokoládé fogyasztás és a szívbetegségek kisebb kockázata, valamint jobb agyi funkciók között.


LÉNYEG: Az étcsokoládé kakaó, zsiradék és cukor keveréke. Gazdag antioxidánsokban és pozitív egészségügyi hatása lehet a szív és az agy esetében.


Összetevők, Amikre Érdemes Figyelni


A legjobb olyan étcsokoládét választani, ami a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazza.
A legjobb étcsokoládék összetevői listáján az első helyen mindig kakaó massza, vagy kakaó szerepel. A felsorolt kakaónak több fajtája is lehetséges, mint például a kakaó por, a kakaóbab töret és kakaóvaj. Ezek mind elfogadható összetevői az étcsokoládénak.
Néha van egyéb összetevő, amit az étcsokoládéhoz adnak, hogy a megjelenését, ízét javítsák, vagy hosszabbítsák az eltarthatóságát. Ezek közül némelyik összetevő ártalmatlan, míg másoknak negatív hatása lehet a csokoládé minőségére.


Cukor

 

 

Csokoládé cukor tartalom

Gyakran adnak cukrot az étcsokoládéhoz, hogy a keserű ízt kompenzálják.
Bár a cukor egy fontos összetevője az étcsokoládénak néhány márka túlzásba esik. 
Ritkán találni olyan csokoládét, amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot.


Ököl szabályként alkalmazhatjuk azt, hogy csak olyan csokoládét válasszunk, amelyiknek az összetevő listáján nem a cukor az első.


Még jobb, ha a cukor az utolsó az összetevők listáján.


Vegyük figyelembe, hogy minél magasabb a kakaó szárazanyag tartalom, annál kisebb a cukor tartalom.

Lecitin

 

Lecitin
A lecitin egy opcionális összetevő az étcsokoládéban. Nagyon sok bolti csokoládéban megtalálható mint emulgeálószer. Megakadályozza a kakaóvaj kicsapódását és javítja a keverék ízét.


Általában szójababból nyerik, ezért gyakran szója lecitin néven van feltüntetve a címkén. A szója lecitin olyan kis mennyiségben van jelen a csokoládéban, hogy nem igazán jelent veszélyt egészségügyi, vagy minőségi szempontból.


Amikor márkát választunk, tartsuk észben, hogy a lecitin abszolút szükséges összetevője a csokoládé készítésnek.

Tej

 

Milk
A magas minőségű étcsokoládéhoz egyáltalán nem szükséges tejet adni. 
Az egyetlen kivétel a tejzsír lehetne. Ez lényegében vaj, amelyből a nedvességet és nem zsír jellegű komponenseket eltávolították.


Az étcsokoládé készítők néha adnak tejzsírt az étcsokoládéhoz, hogy lágyítsa, és plusz ízt adjon neki.


Akárcsak a lecitin a tejzsír sem szükséges ahhoz, hogy étcsokoládét készítsenek.

Ízesítők

 

Ízesítők

Az étcsokoládékat gyakran ízesítik fűszerekkel, kivonatokkal és olajokkal, hogy az ízét javítsák.
Az étcsokoládékban leggyakrabban előforduló ízesítő a vanília.


Sajnos nehéz megkülönböztetni a termék címkén, hogy melyik ízesítő természetes és melyik mesterséges.


Ha ízesített étcsokoládét szeretne, válasszon bio terméket. Így biztos lehet benne, hogy az ízesítők nem mesterségesek.

 

Transz Zsírok

 

Ha olyan étcsokoládéval találkozik, amelyik transz zsírokat tartalmaz, kerülje el. A transz zsírok fogyasztása jelentős kockázati tényező a szív betegségek kialakulásában.


Habár egyre kevésbé elterjedt a transz zsírok használata a csokoládé készítés során, a gyártók néha használják az eltarthatóság és az állag javítása érdekében. 


Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a csokoládé nem tartalmaz transz zsírokat, ellenőrizze az összetevők listáját. Ha hidrogénezett, vagy részben hidrogénezett olajok találhatóak benne, azt jelenti, van benne transz zsír.


LÉNYEG: Étcsokoládé készítéshez csak néhány alapanyag szükséges. Kerüljük azokat a márkákat, amelyekben van transz zsír, vagy nagy mennyiségű cukor. 

 

Az Optimális Kakaó Tartalom

Az étcsokoládé márkáknak a kakaótartalma széles skálán mozog, ami zavaró lehet. Amikor étcsokoládét választ, keressen olyan darabokat, amelyekben a kakaó szárazanyag tartalom 70% vagy magasabb.


A magasabb kakaó szárazanyag tartalmú étcsokoládé nagyobb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat és tápanyagokat, az alacsonyabb kakaó tartalomúakkal összehasonlítva.


A magas kakaó tartalmú csokoládé fogyasztása számos jótékony egészségügyi hatással van összefüggésben, mint a jobb szív egészség és agyi funkció.


A magasabb kakaó tartalmú csokoládé jellemzően kevesebb cukrot is tartalmaz.


LÉNYEG: A legegészségesebb étcsokoládé az amelyiknek a kakaó tartalma 70%, vagy annál több, ami biztosítja a magasabb antioxidáns tartalmat és a jótékony egészségügyi hatásokat.


Kerüld Az Alkalizált vagy Holland Csokoládét 

 

kakaó por
A Holland készítési folyamat során lúgot használnak, ezért nevezik lúgosításnak / alkalizálásnak.


Ezt a módszert azért használják, hogy a csokoládé színét megváltoztassák, és csökkentsék a keserű ízt.


Mindazonáltal számos tanulmány kimutatta, hogy az alkalizálás jelentősen csökkenti az antioxidánsok mennyiségét a kakaóporban. Emiatt az alkalizált csokoládék kerülendőek.


Úgy tudunk megbizonyosodni arról, hogy a csokoládé készítés során használtak lúgot, hogy az összetevők listáján ilyesmit olvashatunk: "alkalizált kakaó" vagy "holland kakaó".


LÉNYEG: Az alkalizálási folyamat negatív hatással van az étcsokoládé antioxidáns tartalmára.

Válasszunk Fair-Trade És Bio Csokoládét


Válasszunk olyan csokoládét, ami fair-trade és bio kakaóbabból készült, amikor csak lehetséges.


A kakaóbab termesztése és szüretelése nehéz folyamat a termelők számára.
A Fair Trade USA szerint úgy tudjuk biztosítani, hogy a termelő megfelelő árat kap a kakaóbabért, hogy fair-trade csokoládét vásárolunk.


Amennyiben bio csokoládét választunk, szintén csökkenteni tudjuk a kitettségünket a mesterséges kemikáliákkal és növényvédő szerekkel szemben, amit a kakaóbabra permeteznek.


LÉNYEG: A Fair-trade és bio csokoládék támogatják a kakaó termelőket és csökkenti a kitettségünket a mesterséges kemikáliákkal és növényvédő szerekkel szemben.


Néhány Márka, Amit Érdemes Kipróbálni


Itt van néhány magas minőségű étcsokoládé márka, amit érdemes tesztelni.


Alter Eco
Az Alter Eco csokoládé fair-trade és bio. Nagyon sok féle étcsokoládé szeletük van, amiből választani lehet.
A leggazdagabb csokoládé, ami náluk található a Dark Blackout szelet, ami 85% kakaó tartalmú. Csupán 6 gramm cukrot tartalmaz és négy összetevőt: kakaóbab, kakaó vaj, nyers nád cukor és vanília bab.


Pascha Chocolate
A Pascha Chocolate egy allergén mentes üzemben készíti a csokoládéit, így a termékei mentesek a fő allergénektől, mint a szója, tej, és búza.
Sokféle étcsokoládéjuk van, egészen a 85 % kakaó tartalmúakig.
Az elkötelezettségük, hogy magas minőségű csokoládét készítsenek lenyűgöző. Büszkék rá, hogy csak a legszükségesebb összetevőket használják, mint a kakaóbab, cukor, vanília és néhány gyümölcs.


Antidote Chocolate
Az Antidote Chocolate ütős bio csokoládékat készít, etikus forrásból származó kakaóbabból. A termékeik alacsony cukor tartalmúak és magas a tápanyag tartalmuk.
Minden étcsokoládéjuk kakaó tartalma 70 %, vagy attól magasabb. Még olyan szeletük is van, ami 100 % nyers kakaót tartalmaz.


Equal Exchange
Az Equal Exchange csokoládé Fair-trade és bio, amely magas minőségű alapanyagokból készül.
Van egy extrém étcsokoládéjuk, amely négy összetevőt tartalmaz és csupán gramm cukor van benne, a kakaó tartalma pedig 88 %. 

Mások
Érdemes észben tartani, hogy ez csak egy pár javaslat volt. Nagyon sok más gyártó van, aki kiváló étcsokoládét készít, köztük a Lindt, Green & Black's és mások.


LÉNYEG: Sok gyártó közül lehet válogatni, aki magas minőségű étcsokoládét készít. Néhány példa: Alter Eco, Pascha, Antidote és Equal Exchange.

Vásárlói Ellenőrző Lista

A legjobb étcsokoládéknak megkülönböztetett jellemzői vannak, köztük:
•    Magas kakaó tartalom: 70 % vagy magasabb kakaó tartalom.
•    Első a kakaó: A kakaóbab, vagy annak valamilyen formája az első az összetevők listáján.
•    Nincs fölösleges összetevő: Kerüljük azokat az étcsokoládékat, amelyek tartalmaznak transz zsírokat, tejet, mesterséges ízesítőket, nagy mennyiségű cukrot és más szükségtelen összetevőt.
•    Ne legyen alkalizált: Az alkalizáláson átesett termékeket kerüljük.
•    Fair-trade vagy bio: Az étcsokoládék e típusa nagyobb valószínűséggel magas minőségű, etikus forrásból származik és növényvédő szer mentes.

Ha követjük ezeket a tippeket, biztosak lehetünk benne, hogy a választott étcsokoládé magas minőségű, gazdag antioxidánsokban, és természetesen finom.
 

*: Kiegészítés a hazai szabályozás miatt. (V.-D. Alma)

Forrás: Healthline

 

Kiegészítés - ChocoRino

 

A fent leírtak mindenki számára hasznosak. Mi azért érezzük hozzánk közel állónak, mert szinte teljesen ezen elvek mentén mozgunk és dolgozunk a kézműves csokoládé üzemünkben.

"A legjobb olyan étcsokoládét választani, ami a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazza." - A Mézes ChocoRino Klasszikunk mindössze két összetevőt tartalmaz kakaómasszát (75 %) és akác mézet (25 %).

"Ritkán találni olyan csokoládét, amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
Ököl szabályként alkalmazhatjuk azt, hogy csak olyan csokoládét válasszunk, amelyiknek az összetevő listáján nem a cukor az első." - Minden ChocoRino csokoládé magas kakaó szárazanyag tartalmú étcsokoládé. A mézes csokoládék egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

És még sorolhatnánk…