A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Kakaóbab az ősi és szent mag hihetetlen múltja

A csokoládé iránti szerelmünk sokkal idősebb, mint idáig gondoltuk!

Mostanáig az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a kakaóbabot elsőként Mezoamerikában a nagy ősi civilizációk fogyasztották, mint a Maya és az Olmec már Kr.e. 1900 tájékán is.

Kakaó

Már 5300 éve is fogyasztottuk

A British Columbia Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a Mayo-Chinchipe kultúra tagjai már 5300 évvel ezelőtt feldolgozták és fogyasztották a kakaóbabot, ital formájában. Több mint 1400 évvel korábban, mint Mezoamerikában. A Mayo-Chinchipék a mai Ecuador területén az Amazonas felső folyásánál éltek.

Már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy a kakaófák legnagyobb genetikai változatosságot az Amazonas felső folyásánál mutatnak, ami szintén arra utal, hogy ez az a terület ahol az összes vad kakaófa eredetileg nőtt, és ahol az embernek először volt lehetősége, hogy hasznosítsa és művelje.

FrissKakaóbab

Az ősi falu

Michael Blake archeológus több munkatársával együtt ezen a nyomon indult el és kezdett kutatni egy, Marseille—at Santa Ana-La Florida nevű ősi faluban, Ecuadorban. Ez a legrégebbi ismert település, ahol a Mayo-Chinchipe kultúra tagjai éltek felső Amazóniában már 5500 évvel ezelőtt.
Blake és munkatársai a Mayo-Chinchipék által használt edényeket vizsgáltak, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy azokban rutinszerűen kakaót tároltak, dolgoztak fel több száz éven át, kb. az 5300 – 2100 évvel ezelőtti időintervallumban. Ez megdönti az eddig elfogadott álláspontot, miszerint Mezoamerikában használták először a kakaóbabot az emberek.

Arra még nincs egyértelmű bizonyíték, hogy hogyan tett meg több ezer kilóméteres távolságokat észak felé. Ugyanis a kakaóbab tárolás során gyorsan elveszti életképességét. Blake úgy véli hajókon vihették fel a Csendes-Óceánon. Ezek alapján úgy gondolja a Dél-Amerikai kultúráknak nagyobb hatása volt a Mezomarikai nagy civilizációkra, mint azt a kutatók eddig gondolták.

Először csak kakaóként itták

A Mayo-Chinchipék is kakaóitalt készítettek a kakaóbabból. Szárították, fermentálták, pörkölték és őrölték, amíg egy masszát nem kaptak. Ehhez öntöttek forró vizet és kevertek esetenként kukorica darát és fűszereket, mint a chili, fahéj, vanília. Ha szeretnéd kipróbálni, rendeld meg Bio Mayo Tea termékünket. Mindenkinek ajándék recept javaslatokat adunk az ital alaphoz.

 

 

Forrás: Science