A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Hogyan tároljuk a csokoládénkat, hogy sokáig élvezhető legyen?

Sokszor teszik fel a kérdést, főleg a meleg hónapokban, hogy hogyan kell a csokoládét tárolni. Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen gondot okozhat a nem megfelelő tárolás?


Az étcsokoládék (min.: 70 %) esetében főleg az élvezeti érték romlása, amit kockáztatunk, ha nem megfelelő módon tároljuk. A csokoládé hajlamos átvenni más, főleg erős aromákat, veszíthet az ízértékéből, és esztétikailag is kedvezőtlenebb, ha például kicsapódik rajta a kakaóvaj. Magas antioxidáns tartalmuk miatt annak az esélye, hogy a klasszikus értelemben megromoljon igen csekély.
A tejcsokoládé és a fehér csokoládé igen kevés kakaót tartalmaz, emiatt antioxidáns tartalma is nagyon alacsony. E két típus esetében az avasodás kockázata magasabb. A fent említett élvezeti érték romlás veszélye pedig az étcsokoládéhoz hasonlóan fennáll.

 

Mennyi ideig áll el a csokoládé?

Mézes csokoládé

"A tejcsokoládé és a fehér csokoládé esetében az avasodás kockázata magasabb."


Az étcsokoládé általában két évig tartható el, ha van rajta valamilyen feltét, vagy benne töltelék, ez jelentősen csökkenhet. A töltött csokoládék minőség megőrzési ideje pár hónapra is lehet.
A tejcsokoládék általában egy évig tarthatók el.

 

Melyek az ideális tárolási feltételek?

Csokoládé helyes tárolása

"A helyiség levegője legyen 18-22 °C, száraz és hűvös."


A csokoládék számára az ideális tárolási hőmérséklet 18-22 °C. A helyiség levegője legyen száraz és hűvös. A hőmérséklet ingadozástól is lehetőleg óvni kell. Pár fokos hőmérséklet ingadozás is okozhatja a kakaóvaj kicsapódását a csokoládé felszínén.
A csokoládét ne érje közvetlen fény. Még a mesterséges fény is sérülékenyebbé teszi a terméket.
A csokoládét tartsuk távol minden intenzív illatú terméktől, mert felveheti azok aromáját (pl.: hagyma, fűszerek, sajt, tengeri ételek stb.) 

Ha túl meleg van lehet-e hűtőben tárolni a csokoládét?

Nem a legszerencsésebb választás, de ha a lakásban magasra szökik a hőmérséklet akkor megoldást jelenthet. Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy a páratartalomtól megvédjük. Jól záródó tasakban, vagy dobozban tegyük a hűtőbe. Így megóvjuk a nedvességtől és attól is, hogy más élelmiszerek aromáját átvegye.
Ha valakinek van borhűtője, azt érdemes választani. Közel ideális tárolási feltételeket lehet benne teremteni. Illetve ha csak csokoládé tárolására használjuk, akkor tökéletesen megfelelő feltételeket alakíthatunk ki benne.
A fagyasztóban való tárolás erősen ellenjavallt. Mindenképpen romlani fog a csokoládé ízkarakterisztikája.