Miért Szereti Az Agyunk A Csokoládét? - 7. rész
A csokoládé egy rendkívül komplex étel, több mint 1500 biokémiai anyagot tartalmaz.1
Ezek közül számosról tudjuk, hogy pozitív hatással van az agy egészségére és működésére, ami miatt az étcsoki megtalálható minden listán amin a legjobb agyműködést segítő ételek vannak.
9 részes cikk sorozatunkban megismerjük a tudományos hátterét is.
VII. AZ ÉTCSOKOLÁDÉ EGY ÉLETEN ÁT VÉDI AZ AGYAT
Nagyon sok érdekes megállapítás született a csokoládé agyi betegségek esetén történő használatával kapcsolatban, mint például a stroke és a demencia.
Az erős antioxidánsok, amik az étcsokoládéban találhatóak csökkentik a demencia kialakulásának a kockázatát.
Egy tanulmányban kimutatták, hogy minél több étcsokoládét ettek idős emberek, annál kisebb eséllyel alakult ki náluk demencia.2
A csokoládé flavanoljai javították a kognitív képességeket, azoknál az időseknél, akiket enyhe kognitív károsodással diagnosztizáltak.3
Az étcsokoládé csökkenti az inzulin rezisztanciát.
Ez azért jelentős, mert nagyon sok szakértő úgy hiszi, hogy az Alzheimer kór az inzulin rezisztencia betegsége – az agy cukorbetegségének egy formája.4
Amikor az agysejtek inzulin rezisztensek lesznek, akkor nem kapják meg a glükózt, amire szükségük van és következésképp elpusztulnak.
A flavanoidokban gazdag ételek fogyasztása, mint a kakaóbab potenciálisan csökkenti, megelőzi, vagy visszafordítja a korfüggő leromlását.5,6
TIPP TŐLÜNK
Idős rokonaink, ismerőseink szinte mindig örülnek egy tábla étcsokoládénak. Gondoskodjunk róluk akkor is amikor ajándékozunk. Magas minőségű és magas kakaó tartalmú étcsokoládé egy szép dobozban mindig telitalálat lesz.
Legszebb csomagolású tábláinkat keresd itt => DÍSZDOBOZOS EXKLUZÍV CSOKOLÁDÉK
V.-D. Alma
élelmiszermérnök
Források és hivatkozások:
9 PROVEN BRAIN BENEFITS OF DARK CHOCOLATE
1: Chocolate: the sweet taste of ... chemistry?
2: Intake of flavonoids and risk of dementia
4: Alzheimer's Disease Is Type 3 Diabetes–Evidence Reviewed
5: Flavonoids and brain health: multiple effects underpinned by common mechanisms
6: The neuroprotective potential of flavonoids: a multiplicity of effects