A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Miért Szereti Az Agyunk A Csokoládét? - 3. rész

Az ritka, hogy valami egyenesen finom és még egészséges is, de az étcsokoládé kivétel a szabály alól. 9 részes cikksorozat a témában.

csoki folyam

A csokoládé egy rendkívül komplex étel, több mint 1500 biokémiai anyagot tartalmaz.1 

Ezek közül számosról tudjuk, hogy pozitív hatással van az agy egészségére és működésére ami miatt az étcsoki megtalálható minden listán amin a legjobb agyműködést segítő ételek vannak.

9 részes cikk sorozatunkban megismerjük a tudományos hátterét is.

III. AZ ANTIOXIDÁNSOK A CSOKOLÁDÉBAN SEMLEGESÍTIK A SZABAD GYÖKÖK KÁROSÍTÓ HATÁSÁT

 

egészséges étcsokoládé

"A kakaóbab őrlemény több antioxidánst tartalmaz, mint más superfood-ok,.."


Az agyad nagyon sok oxigént használ, körülbelül a test teljes bevitelének 20 %-át.
Ez nagyon fogékonnyá teszi az agyat a szabad gyökök károsító hatására.
 A szabad gyökök kötetlen oxigén molekulák, amik megtámadják a sejtjeidet, nagyon hasonló módon, ahogy az oxigén a fémet támadja, ami a rozsdásodását okozza.

Ha láttál már valaha szeletelt almát, vagy avokadót megbarnulni, akkor láttad a szabad gyököket munka közben.
A ráncok, öregségi foltok, és nap okozta sérülések a bőrön, mind látható jelei a szabad gyökök károsító hatásának.
Az agyadban ugyanez a folyamat játszódik le.
Az antioxidánsok megvédik az agyi sejteket a szabad gyökök károsító hatásának semlegesítése által és megelőzik az agy sejtjeinek idő előtti öregedését.
A kakaóbab őrlemény több antioxidánst tartalmaz, mint más superfood-ok, mint például az acai bogyó, áfonya, és gránátalma por.2
Amikor kávéval és teával hasonlították össze a kakaóbab őrleményt, nagyobb volt az antioxidáns aktivitása, mint a zöld teának, de kisebb, mint a kávénak.3
 

TIPP TŐLÜNK

ECUADORI KAKAÓVAJ

A csokoládé segítségével belülről és kívülről is védheted magad a szabad gyökök ellen. Azon kívül, hogy rendszeresen fogyasztod a magas kakaó tartalmú étcsokit és/vagy kakaóbabot, azzal is támogathatod a tested, hogy KAKAÓVAJ-jat kensz a bőrödre. Az őszi tavaszi időszakban amikor nincs szükség magas faktorszámú védelemre, érdemes egy kis kakaóvajat használni erre a célra. Bővebben a témáról ebben a cikkben olvashatsz => Ráncmegelőzés kakaóbabbal - kenni és enni

Ha az Ecuadori kakaóvajat szeretnéd kipróbálni itt megrendelheted => ECUADORI KAKAÓVAJ

 

 

V.-D. Alma

élelmiszermérnök

 

Források és hivatkozások:

9 PROVEN BRAIN BENEFITS OF DARK CHOCOLATE

1: Chocolate: the sweet taste of ... chemistry?

2: Cacao seeds are a "Super Fruit": A comparative analysis of various fruit powders and products

3: Comparison of the antioxidant activity of commonly consumed polyphenolic beverages