A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Miért Szereti Az Agyunk A Csokoládét?

Ami az agyunknak jó, nekünk is jó. Ha finom is, dupla nyereség. 9 részes cikksorozat a témában.

A világ szereti a csokoládét.  A csokoládét nem csak az íze miatt szeretjük. Szeretjük a hatása miatt is, ahogyan érezzük magunkat tőle.

Finom és egészséges

csoki folyam

A csokoládé egy rendkívül komplex étel, több mint 1500 biokémiai anyagot tartalmaz.1 

Ezek közül számosról tudjuk, hogy pozitív hatással van az agy egészségére és működésére ami miatt az étcsoki megtalálható minden listán amin a legjobb agyműködést segítő ételek vannak.

Az ritka, hogy valami egyenesen finom és még egészséges is, de az étcsokoládé kivétel a szabály alól.

9 részes cikk sorozatunkban megismerjük a tudományos hátterét is.

 

I. Az Étcsokoládé Fogyasztása Boldoggá Tehet

 

happiness chocolate

Az étcsoki fogyasztás növeli a jó közérzetért is felelős endorfin vegyületek termelését.

Az endorfinok összekötik az opiát receptorokat az agyban ami eufórikus érzést okoz, hasonlóan a futók gyönyöréhez („runner’s high”). Szintén csökkenti a fájdalmat és csökkenti a stressz negatív hatásait.3 

A csokoládé elsődleges étrendi forrása a triptofánnak, ami egy aminosav prekurzora a szerotoninnak, a boldogság és pozitív hangulat neurotranszmitterének. 

A csokoládé elsődleges étrendi forrása az anandamidnak, egy természetes összetevőnek, amit boldogság vegyületnek is neveznek. Ez a neurotranszmitter nagyon hasonló a THC-hoz (tetrahydrocannabinol), az elsődleges pszichoaktív komponense a marihuánának.4


Az étcsokoládé szintén tartalmaz feniletilamine-t, egy összetevő, amit szerelem drognak is hívnak, mert ahhoz hasonló rezgést okoz az agyban, amit a szerelem is szokott.5


A teobromin, egy koffeinhez hasonló összetevő a csokoládéban, amiről úgy vélik egy enyhe afrodiziákum.Kellemesen élínkítő hatását ennek köszönheti.


És végül, a csokoládé emeli a dopamin szintet, egy fontos neurotranszmittert, ami kritikus a pozitív hangulat kialakításában.7

Az igazolt pozitív hatás minden esetben kakaóbabtöretre, vagy étcsokoládéra tesztelt. A magas cukor tartalmú csokik, csokis édességekre nem érvényes!

Nálunk, a fenti okok miatt is, kizárólag étcsokoládé kapható. Legújabb termékünk igazi közönség kedvenc: TÖKMAGOS ÉTCSOKOLÁDÉ MÉZZEL.

tökmagos csokoládé

TIPP A HATÁS MAXIMALIZÁLSÁHOZ

Az étcsokoládé hangulatra és agyra gyakorolt hatása körülbelül 10 perccel a fogyasztás után érezhetőek saját tapasztalat alapján. Ezt érdemes figyelmbe venni, ha ezen tulajdonságát szeretnénk kiaknázni. Bármilyen élményt élvezetesebbé és emlékezetesebbé tehetünk így, legyen szó akár zenei élményről, sportról, vagy elmélyült szellemi örömökről.

V.-D. Alma

élelmiszermérnök

 

Források és hivatkozások:

9 PROVEN BRAIN BENEFITS OF DARK CHOCOLATE

1: Chocolate: the sweet taste of ... chemistry?

2: The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance

3: Endorphins: Natural Pain and Stress Fighters

4: Why Do We Love Chocolate?

5: Can Chocolate Give Me a Happy-high?

6: Theobromine

7: The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance