A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Egyedülálló gastro élmény - csoki és víz kóstolás

Fabók Mihály sommelier elárulja miért érdemes a vízkóstolást kipróbálni, és mi fán terem a csoki-víz kóstoló.

Bor vagy víz?


Természetesen szakmámból adódóan a bor és a gasztronómia jelenti számomra az igazi érdeklődési pontot, de az „egyéb italok” közül a víz mindig is nagyon érdekelt.

 

A nélkülözhetetlen víz

A víz az élet alapja, mindenki ismeri, rendszeresen fogyasztja, mégis úgy érzem, sokkal többet lenne érdemes vele foglakozni, mert nagyon sok meglepetést tud okozni. Megkerülhetetlenségének kiváló példája, hogy még Hamvas Béla is hosszan értekezik a vízről „A bor filozófiája” című művében.

 

Vízkóstoló, na még mit nem?

 

víz kóstoló

"felfedezhetjük annak jellegzetes ízvilágát, karakterét, textúráját…"

 

Amennyiben valóban jobban meg akarjuk ismerni tulajdonságait, akkor hasonlóan sok más italhoz, itt is felfedezhetjük annak jellegzetes ízvilágát, karakterét, textúráját, származási körülményeit, korát és még a terroir-ról is beszélhetünk. A jól megszervezett kóstoló sokak számára nyújthat akár igazi gasztronómiai élvezetet is, ha rendelkezésre állnak hozzá az alapvető feltételek. A víz is rendkívül nagy és tudományos téma, csak hosszas tanulmányozás és felkészülés révén lehet bárki ennek igazán hiteles forrása. Ezt a munkát kezdtem el az elmúlt időszakban, ami gyorsan szenvedélyemmé vált.

 

Víz és csoki, yummy or yucky


Bár már nagyon sokféle kóstolón vetten részt a munkám során, a víz és a csokoládé kapcsolatáról eddig nem sokat hallottam, tulajdonképpen semmit. Talán ez kissé bizarrnak tűnik, de ki merem jelenteni, hogy igen is nagy hatással van a víz a csokoládéra a kóstolás során.

 

Víz-csokoládé kóstoló haladóknak

 

víz és csoki kóstoló

"Egy jó párosítás révén valóban érezhető az, hogy összesimul a két íz…"

 

Az alap ízjegyek (édes, sós, savanyú, keserű) játéka és formálódó ízharmóniája, a textúrák kibontakozása és az intenzívebb aromák megszelídítése figyelhető meg. Egy jó párosítás révén valóban érezhető az, hogy összesimul a két íz és szépen kiegészíti egymást. Például egy 100%-os kakaóbab tartalommal rendelkező étcsokoládé erőteljesebben keserű íze jólviseli a karakteres, de lágyabb, kissé olajos textúrájú és inkább édes jegyeket hordozó vizet. Az eredmény: sokkal kellemesebb és lágyabb ízek, többek számára elviselhető és szerethető extrém különleges csokoládé. Ezen kívül számtalan variációs lehetőség nyílik a csokoládék és az ízek játékára, ahol a különböző módon megjelenő sós, gyümölcsös, pörköltes, fűszeres érzetek várják a különleges vizekkel való találkozást.
 

Fabók Misi

Ha szeretnél többet megtudni az örökös sommelier bajnokról, esetleg kóstolnál vele, keresd fel honlapját: WineAndGastronomy.hu.