A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Az Étcsokoládé Csökkenti a Stresszt és a Gyulladást, Javítja A Memóriát és a Hangulatot

Találtunk egy olyan szuper szakértői cikket a kakaóról, hogy nem is hivatkozzuk, hanem az egészet lefordítottuk és közkinccsé tesszük

Dr. Joseph Mercola orvos, szakterülete az osteoporosis, emellett a természetes egészség aktivistája és a Mercola.com alapítója.

Átlagos olvasáso idő: 10,5 perc.

Dr. Mercola cikke:


Áttekintés

•    Amikor csokoládéról van szó, a kakaó tartalom – ami keserű és nem édes – a hozzáadott cukor mennyisége, és a feldolgozási folyamat, amin a csoki keresztülmegy, nagyban meghatározza, hogy van-e egyáltalán pozitív egészségügyi hatása
•    A nyers kakaó keserű ízét a benne található polifenolok okozzák, és ezek a növényi összetevők felelősek a legtöbb pozitív egészségügyi hatásért, ami az étcsokoládéval kapcsolatba hozható
•     A kakaóbab több száz természetes összetevőt tartalmaz, köztük epikatechin, rezveratrol – két erős antioxidáns – feniletilamin (ami javitja a hangulatot) és teobromin, aminek a hatása hasonló a koffeinhez
•    Emberekkel végzett kísérleti adatok megmutatták, hogy a csokoládé segít javítani a stressz szintet, a gyulladást, a hangulatot, a memóriát és az immunműködést, de ehhez legalább 70 % kakaó tartalommal kell rendelkeznie és bio nádcukorral kell édesíteni
•    Számos más tanulmány bizonyította, hogy a kakaóbab jótékonyan hat a szív-, és erek működésére, az idegrendszerre, és segít a cukorbetegség elleni küzdelemben valamint más olyan betegségek esetében is, aminek gyökere valamilyen gyulladásos folyamat

Egész története alatt, ami legalább 4000 évre tekint vissza, a csokoládé mindig a luxus, a vagyon és a hatalom szimbóluma volt. A 14. században az Aztékok és Mayák még valutaként is használták a kakaóbabot. Modern kutatások azt is felfedték, hogy a kakaóbab jelentős mértékben jótékonyan hat az egészségre – ezzel arra ösztönözve, hogy felhagyjunk a mai modern élet már ismerős édességének, a tejcsokoládénak a fogyasztásával.
A kakaó tartalom – ami keserű, nem édes – a hozzáadott cukor mennyisége és a feldolgozási folyamat, amin a csokoládé keresztülmegy, nagyban meghatározza, hogy beszélhetünk-e egyáltalán pozitív egészségügyi hatásokról. A nyers kakaó keserű ízét a benne található polifenoloknak köszönheti, és ezek a növényi összetevők felelősek a legtöbb pozitív egészségügyi hatásért, ami az étcsokoládéval kapcsolatba hozható. A tejcsokinak azonban alig van, ha van egyáltalán jótékony egészségügyi hatása, mivel tömve van cukorral és nagyon kis mennyiségben tartalmaz flavanolban gazdag kakaóbabot.


A Kakaóbab Több Száz Egészségmegőrző Vegyületet Tartalmaz

 

Vegyület

"A kakaóbab több száz természetes vegyületet tartalmaz, amiknek ismert a jótékony hatása…"


A kakaóbab több száz természetes vegyületet tartalmaz, amiknek ismert a jótékony hatása, köztük epikatechin (egy flavanoid) és rezevratrol, a korábbinak van antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is, és azt gondolják ez segít megvédeni az idegsejteket a sérüléstől.
Norman Hollenberg, egy orvostudományi professzor a Harvard egyetemen, aki éveket töltött azzal, hogy a panamai Kuna népet tanulmányozza, akik 40 csésze kakaót isznak egy héten, úgy tartja, hogy az epikatechin olyan fontos, hogy vitaminként kellene rá tekinteni. 
A kunáknak kevesebb, mint 10 % esélyük van a stroke-ra, szívelégtelenségre, a rákra, és a diabéteszre, ezekre a nyugati világban leginkább pusztító betegségekre. Az idős kuna emberek körében igen alacsony a magas vérnyomás előfordulása, és ezt a magas kakaófogyasztás javára írják. 
Rezveratrol: egy erős sirtuin aktivátor, amely neuroprotektív hatásáról ismert és több friss tanulmány kapcsolódik hozzá, amelyek azt vizsgálták, hogy a NAD-dal szinergisztikusan együttműködve meghosszabbítja az életet. Képes rá, hogy átjusson a vér-agy gáton, ami lehetővé teszi, hogy csillapítsa a gyulladást a központi idegrendszerben. Ez igen jelentős, mivel a központi idegrendszer gyulladása fontos szerepet játszik a n neurodegeneratív betegségek kialakulásában. 
A kutatás szintén kimutatta, hogy a rezveratrol egy folyamat utánzó, hasonló mitokondriális előnyöket produkál, mint az AMPK és PKC-1 alpha stimulálás folyamata, amely növeli a mitokondriális biogenezist és a mitofágiát. A kakaóbabban találtak egy másik összetevőt is a feniletil-amint, amiről megmutatták, hogy a triptofánhoz hasonló módon javítja a hangulatot, amit a szervezet szerotoninná alakít. A kakaóbab szintén gazdag ásványi anyagokban, mint például a magnézium, ami segíti az izmok ellazulását és szükséges a csontok egészségéhez, valamint a vas a vörös vértest termeléshez, a cink pedig a sejtmegújuláshoz.

Az óvatosság azonban nem árt, hogy elkerüljék azt a hibát, amit én is elkövettem. Azt feltételeztem, hogy mivel a kakaóbab olyan csodálatos, minden nap fogyasztható. Volt egy év, aminek nagyobb részében nyers kakaóbab töretet használtam a smoothie-mban és végül érzékennyé váltam rá. Az a legjobb, ha hetente tartunk pár szünnapot így nem alakulhat ki érzékenység.


Az Étcsokoládé Segíti az Agy Egészségét

 

agy

" ...kimutatták, hogy a csokoládé segít javítani a stressz szintet, gyulladást, hangulatot, memóriát és immunfunkciót."

 

A legutóbbi, emberek bevonásával végzett vizsgálatok adatai, amelyet a Loma Linda Egyetemen végeztek és az „Experimental Biology” 2018-as konferenciáján ismertettek San Diegoban, kimutatták, hogy a csokoládé segít javítani a stressz szintet, gyulladást, hangulatot, memóriát és immunfunkciót. Az ellentmondás? Leglább 70 %-os kakaó tartalommal kell rendelkeznie, és bio nádcukor legyen az édesítő benne. A Loma Linda Egyetem szerint:


„Míg az jól ismert, hogy a kakaóbab egyik fő forrása a flavonoidoknak, ez az első alkalom, hogy ezt a hatást emberi alanyokon tesztelték, hogy kiderítsék, hogyan támogatja a kognitív, endokrin és kardiovaszkuláris egészséget… Ezek a tanulmányok megmutatták nekünk, hogy minél magasabb a kakaó tartalom, annál erősebb a jótékony hatása a megismerésre, a memóriára, a hangulatra, az immunitásra és sok másra.” 


Az első tanulmányban összefüggést találtak 70 %-os csokoládé fogyasztás és különböző sejten belüli jelátviteli útvonalak upregulációja között, amelyek a T-sejtek aktivációjában  játszanak szerepet, valamint a sejtek immunválasznak  upregulációja, és azon gének upregulációja között, amelyek részt vesznek az agyi sejtek és az érzékszervi észlelés közötti jelátvitelben. Más szóval az étcsokoládé nem csak az immunfunkciót javítja, hanem fokozza az agy plaszticitását, javítja a tanulási képességet, az új információk feldolgozásának és megjegyzésének képességét.


A második tanulmányban, ahol 70 %-os bio csokoládét használtak, EEG-vel vizsgálták, az agy reakcióját 48 gramm étcsokoládé elfogyasztására; az első 30 perc után és két óra elteltével. Ahogyan az első tanulmányban, itt is azt találták, hogy a csokoládé fokozza a neuroplaszticitást.


Az Étcsokoládé Édes Élvezet a Szívnek

 

Csoki szív

" a kakaóbab előnyösen hat a szívre, az erekre, az agyra és az idegrendszerre; segít a diabétesz és más gyulladásos eredetű betegségek elleni küzdelemben."


Számos más tanulmány bizonyította, hogy a kakaóbab előnyösen hat a szívre, az erekre, az agyra és az idegrendszerre; segít a diabétesz és más gyulladásos eredetű betegségek elleni küzdelemben. Ahogyan az Oxidative Medicine and Cellular Longevity újságban is megjegyzik:

 
„A kakaóbab körülbelül 380 ismert vegyületet tartalmaz, amelyek közül 10 pszichoaktív… A kakaóbabban több a fenolos vegyület és magasabb az antioxidáns kapacitása, mint a zöld teának, fekete teának, vagy vörös bornak… A kakaóbabban lévő fenolos vegyületek védhetnek azon betegségekkel szemben, amelyeknél az oxidatív stressz kiváltó okként, vagy kockázati tényezőként van jelen, mint a rák esetében. Szintén van sejtburjánzást gátló, antimutagén és kemoprotektív hatása, az antikarcinogén hatásán túl.”


Egy 2012-es meta analízis azt találta, hogy a csokoládé fogyasztás 37 %-kal csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek esélyét és 29 %-kal a stroke esélyét. Egy másik meta analízis ugyanebben az évben azt mutatta, hogy a kakaóbab/csokoládé mérsékli az inzulin rezisztanciát, csökkenti a vérnyomást, növeli az erek rugalmasságát és csekély mértékben csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint.


Egy 2015-ös tanulmány, amelyet a Heart nevű újságban publikáltak – ami tartalmazta 9 másik tanulmány szisztematikus elemzését is – szintén talált összefüggést a csokoládé fogyasztás és a szív problémák valamint a stroke alacsonyabb kockázata között. A kezdeti vizsgálatokban 21 000 férfi és nő vett részt és 12 éves medián nyomon követése volt. A szerzők szerint:


„A szívkoszorúér-betegség aránya a résztvevők fölső és alsó ötödében 9,7 % és 13,8 % volt, a stroke ugyanilyen aránya 3,1 % és 5,4 % volt…A 9 tanulmány 157 809 résztvevője mind benne volt a meta analízisben.


A nagyobb mértékű csokoládé fogyasztás a kisebb mértékű csokoládé fogyasztással összehasonlítva szignifikánsan alacsonyabb szívkoszorúér-betegség… stroke… szív- és érrendszeri károsodási… és a kardiovaszkuláris eredetű halálozási kockázattal társul…

A halmozott bizonyítékok azt jelzik, hogy a nagyobb mértékű csokoládé fogyasztás összefüggésben áll a jövőbeli kardiovaszkuláris problémák alacsonyabb rizikójával, habár az egyéb zavaró faktorok nem zárhatóak ki. Úgy tűnik semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy azoknak akik aggódnak a kardiovaszkuláris kockázat miatt, kerülniük kellene a csokoládét.”


A Flavanolban Gazdag Ételek Jótékonyak Lehetnek A Cukorbetegek számára

 

diabetesz elleni küzdelem

"Egy tanulmányban, a páciensek napi 100 gramm étcsokoládét fogyasztottak 15 napon keresztül, ezután csökkent inzulin rezisztanciát mutattak. "


A polifenolban gazdag kakaóbab szintén jótékony lehet a cukorbetegek számára. Egy tanulmányban, a páciensek napi 100 gramm étcsokoládét fogyasztottak 15 napon keresztül, ezután csökkent inzulin rezisztanciát mutattak. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a magas falavanol tartalmú, instant kakaópor csökkentette a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát azoknál a cukorbetegeknél, akik naponta háromszor fogyasztották. Egy hónap után az érfunkciójuk a súlyosan sérült állapotból normálisra javult.  
Valójában a javulás „olyan mértékű volt, mint amit tornagyakorlatok és hagyományos diabétesz gyógyszerek esetén figyeltek meg”, a szerzők szerint, akik úgy hiszik az erek javulását főként a nitrogén-oxid fokozott termelése okozta, ami lazítja az ereket. Azt érdemes megjegyezni, hogy a kakaó ital, amit itt használtak sokkal több flavanolt (321 milligramm / adag) tartalmazott, mint amit helyi élelmiszerboltban lehet vásárolni.


Amint azt megjegyezte a vezető szerző Malte Kelm a kardiológia , pulmonológia és érrendszeri gyógyászat professzora és elnöke a németországi University Hospital Aachen-ben: „A megjegyzendő üzenete a tanulmánynak nem az, hogy a cukorbetegeknek habzsolnia kell a kakaóbabot, hanem inkább az, hogy az étrendi flavanolok ígéretes módjai lehetnek a szívbetegségek megelőzésének.”


„A 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkező betegek természetesen megtalálhatják a módját annak, hogy beillesszék a csokoládét egy egészséges életmódba, de ez a tanulmány nem a csokoládéról szól, és nem az a célja, hogy a cukorbetegeket több csokoládé fogyasztására sarkallják. Amire a tanulmány igazán fókuszál az az ’egészséges csokoládé’ – a kakaó babban lévő flavanolokról és más egészséges összetevőkről szól.


Habár további kutatások szükségesek, az eredményeink azt mutatják, hogy az étrendi flavanoloknak fontos hatásuk lehet, egy egészséges étrend részeként, a kardiovaszkuláris komplikációk megelőzésében cukorbetegek esetében.”


A Kakaóbab Javítja A Hangulatot

 

Happy

"...a poli-fenolok a kakaóban (étcsokoládéból készült italkeverék) segít csökkenteni a szorongást és egyfajta nyugalmat indukál,..."

Ahogy már említettem korábban, a kakaó babban vannak olyan vegyületek, amelyek láthatóan javítják a hangulatot. Az egyik tanulmány, amit 2013-ban publikáltak, azt találta, hogy a poli-fenolok a kakaóban (étcsokoládéból készült italkeverék) segít csökkenteni a szorongást és egyfajta nyugalmat indukál, amikor egy hónapon át, naponta fogyasztották.


A résztvevők standard kakaó italt kaptak, ami 500 milligramm vagy 250 milligramm poli-fenolt tartalmazott, vagy placebo italt, amiben nem egyáltalán nem volt poli-fenol tartalom. 30 nap után azok, akik a legnagyobb dózist kapták szignifikánsan nagyobb mértékű nyugodtságról és kiegyensúlyozottságról számoltak be mint a placebo csoport. Akik kisebb dózist kaptak (250 mg) nem tapasztaltak különösebb hatást.


A Különbség Az Egészséges És Az Egészségtelen Csokoládé Között

 

Exkluzív csokoládé

"...az étcsokoládé jótékony egészségügyi hatásai (...) közül egyik sem ruházható át a tejcsokoládéra,..."

Noha számos tudományos ismeret van az étcsokoládé jótékony egészségügyi hatásairól, fontos tudatosítani, hogy ezek közül egyik sem ruházható át a tejcsokoládéra, amiért a legtöbb ember epedezik. Egy általános szabály, hogy minél sötétebb („étebb”) a csokoládé, annál magasabb a kakaó tartalma, annál magasabb a flavanol tartalma, és ez az egészségügyi előnyeinek legfőbb forrása.


A tejcsokoládénak, amelynek alacsony a kakaó tartalma és magas a cukor és tej tartalma, alacsony értékes tartalommal bír, és csak az inzulin rezisztanciát és kapcsolódó betegségeit fogja elősegíteni. Mindemellett a hagyományos tejcsokoládé készítési technológia során az elérhető antioxidánsok egy negyedét – felét megsemmisítik, így jótékony hatásait tovább csökkentik.


Tehát amellett, hogy a legjobb, ha a bevitt antioxidánsok gyümölcsökből, bogyósokból és zöldségekből származnak, dönthet az ember úgy, hogy kényezteti magad csokoládéval, azt javaslom, hogy szorítkozzon bio étcsokoládéra, ami a legtöbb falvanolt tartalmazza és kerülje a tejcsokoládét. A legjobb választás a nyers kakaóbab töret, ami meglehetősen keserű, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Emellett lehet mértékkel csokoládét is fogyasztani, a sötét fajtát, és még az étcsokoládét is kerülni kell, ha valaki olyan komoly betegséggel küzd, mint például a rák, ami cukorral táplálkozik.


Hogyan Lesz Csokoládé A Kakaó babból

 

Kakaóbab

A csokoládé alapanyaga a kakóbab.


Végül, de nem utolsó sorban, talán kíváncsi lehetsz rá, hogyan is készül a csokoládé. A nemzetközi kakaó szövetség (ICCO) azt javasolja, hogy a következő összefoglalóban található 14 gyártási lépést kövessük, ha a kakaó babot a szánk ízének kedves csemegévé akarjuk változtatni:


1.    A kakaó babokat meg tisztítják, hogy eltávolítsanak minden külső szennyeződést.
2.    Ahhoz hogy a csokoládé aromája és színe előjöjjön pörkölni kell. A hőmérséklet, pörkölési idő, és páratartalom a pörkölés alatt, függ a kakaó bab fajtától, és a csokoládétól, vagy egyéb terméktől, amit gyártani fognak.
3.    Egy rostáló gépet használnak, hogy eltávolítsák a kakaó bab héját és csak a kakaó bab töret maradjon.
4.    A kakaó bab töretet lúgosítják, általában kálium-karbonáttal, hogy kialakuljon az íz és szín.
5.    Ezután a töretet őrlik, hogy létrejöjjön a kakaó folyadék vagy likőr (kakaóbab szemcsék, amelyek kakaóvajban szuszpendálódtak). A hőmérséklet és az őrlés mértéke függ a töret fajtájától és végterméktől, amit készíteni szeretnének.
6.    A gyártók általában több fajta kakaó babot használnak a termékükhöz így a különböző babokat össze kell keverni, hogy megkapják a kívánt eredményt.
7.    A kakaó folyadékot  / likőrt préselik, hogy kinyerjék a kakaóvajat, így hátra marad egy szilárd massza amit pogácsának is szoktak nevezni. Azt, hogy mennyi kakaóvajat vonnak ki a csokoládé folyadékból a gyártó szabályozza, hogy különféle zsírtartalmú pogácsákat kapjon.
8.    Itt a gyártási folyamat két úton folytatódhat: a kakaóvajat felhasználják a csokoládé készítés során, míg a kakaó pogácsát kisebb darabokra törik, ami durván darált pogácsát eredményez, amit ezután kakaóporrá porlasztanak.
9.    A kakaó folyadékot / likőrt csokoládé készítésre használják. Más összetevőket mint a cukrot, tejet, emulgeáló szert és kakaó vaj ekvivalenseket szintén belekevernek. A különböző összetevők aránya a készítendő csokoládé fajtájától függ. 
10.     A keveréket ezután finomítják, oly módon hogy hengerek sorozata között halad át, amíg egy lágy masszát nem kapnak. A finomítás a csokoládé textúráját tökéletesíti.
11.    A következő technológiai lépés a konsírozás, tovább javítja az aromát és a textúrát. A konsírozás egyfajta gyúrási vagy lágyítási folyamat. A lágyítási folyamat sebessége, időtartama és hőmérséklete befolyásolja az aromát. A konsírozás egyik alternatívája egy emulgeáló technológia, amihez egy habverőhöz hasonló gépet használnak.
12.     A keveréket ezután temperálják, vagy átvezetik egy fűtő, hűtő és újrafűtő folyamaton. Ez segít megelőzni az elszíneződést és a „virágzást” (zsír kicsapódás), azáltal, hogy megakadályozzák a kakaóvajban bizonyos kristályformák kialakulását.
13.    Ezután a keveréket öntőformába öntik vagy bevonatként használják, majd hűtőkamrában lehűtik.
14.    Végül a csokoládét becsomagolják a szállításhoz.

 

Forrás: Articles.Mercola