A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Ízutazás Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnokkal

Misi a világ számos részét bejárta munkája kapcsán. Örömteli számunkra, hogy ellátogatott agárdi műhelyünkbe is, ahol többek között egy interjút is tudtunk készíteni a szakértővel, aki 18 évig volt a Gundel étterem vezető sommelier-je.

Átlagos olvasási idő: 2,5 perc.

 

csoki kostolás

Mikor szerettél bele a borokba?


Már gyermekkoromban némi bepillantást nyerhettem a hagyományos szőlőművelés és borkészítés izgalmas lépéseibe nagypapám kis Mendei pincéjénél. Mindennek meg volt a maga ritmusa és szépsége, mely a természet törvényei szerint változott. Az itt kóstolt első korty bor jelentette számomra azt, hogy mindig velem lesz ennek a csodálatos italnak a szeretete és tisztelete. 

Kitől tanultál a legtöbbet?


Azt hiszem Kozma Kálmántól tanultam a legtöbbet a szakmáról. Kozma úrral 18 évig dolgoztam a Gundel étteremben, amihez csodálatos emlékek kötnek. Mindig igyekeztem méltó módon eleget tenni a magas szintű szakmai elvárásoknak és szenvedélyesen csinálni azt, amit választottam. 

Neked milyen borok ízlenek jobban, van egyáltalán kedvenced?


Azok a borok ízlenek a legjobban, amik abban a pillanatban éppen a legjobban esnek. Ezt a pillanatot meghatározhatja például a kiválasztott étel, a társaság, az évszak, az alkalom és sok minden más. Az a lényeg, hogy az adott bor fogyasztása nekünk ízlik és akár gasztronómia élvezetet is okoz.  

Mire vagy legbüszkébb karriered során?


Arra, hogy talán nagyon sok vendégnek szereztem / szerzek kellemes pillanatokat, igazi kikapcsolódást és élményt a bor-gasztronómia területén. 

Mikor kezdtél vizeket kóstolni? Van olyan, hogy víz sommelier?

pohár víz

"A víznek is van íze és ráadásul a borokhoz hasonlóan óriási téma a maga nemében."


A „sommelier” valójában egy ital menedzser, tehát a borokon kívül minden egyéb italnak is a gazdája egy adott vendéglátóhelyen. A borkóstolóknál például mindig kóstolunk vizet is az öblítés során, de nem mindegy, hogy milyet! A víznek is van íze és ráadásul a borokhoz hasonlóan óriási téma a maga nemében. Van néhány „víz sommelier” is a világon. A célom az, hogy minél magasabb szakmai szintet érjek el a jövőben én is ezen a területen.

 

Mire a legfontosabb odafigyelni egy kóstolás során?


Vannak alap lépések, melyekre fel kell építeni a teljes kóstolást. A bor vizuális megfigyelése, az illatok és ízek megfelelő érzékelése, valamint ezek végső értékelése egy bornál több perces folyamat. . Sok éves gyakorlással és az elméleti tudás folyamatos gyarapításával lehet tökéletesíteni ezt a képességet. Számomra nagyon fontos az objektivitás és a valódi ár-érték arány meghatározása,  ugyanakkor hogy ki készítette a bort, az soha nem befolyásol.

Szakmai bakancslistádon mi nem teljesült még?


Most például az, hogy kiutazhassak Equador-ba egy szakmai útra a kakaóbab őshazájába.


Mire sajnálod az időd?

Arra sajnálom az időt, aminek az elvégzése nem okoz örömöt. Minden olyan tevékenységet szívesen csinálok, aminek az eredménye hosszú távon is jó érzéssel tölt el és ezt másokon is látom.

Honnan kapod a legtöbb inspirációt?


Azt hiszem, mindannyian számtalan helyről kapjuk, csak nem mindent veszünk észre. Én dolgoztam sommelier-ként például luxus tengerjáró hajókon is, ahol megtanultam értékelni az egyébként semmiségnek tűnő dolgokat is. Fontos az is, hogy legyenek igazi példaképek előttünk, akik helyes utat mutatnak az élet minden területén. Ez a mai napig is megerősít engem és tovább inspirál a helyes célok eléréséhez.

Mi az ami kikapcsol?

szőlő birtok

" Imádok a családdal időt tölteni, otthon kertészkedni, a szőlőben dolgozni és erdőben bicikli túrázni."

 

Abszolút a család és a természet. Imádok a családdal időt tölteni, otthon kertészkedni, a szőlőben dolgozni és erdőben bicikli túrázni. Ilyenkor mindig rendeződnek bennem a legfontosabb célok és sorrendek, ami az élet értelmét is adja. Ezzel igyekszem harmóniába hozni a munkát. Ennek sikere nagy ajándék!

 

Ha szeretnél többet megtudni az örökös sommelier bajnokról, esetleg kóstolnál vele, keresd fel honlapját: WineAndGastronomy.hu.
 

V.-D. Alma