A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

5 lépés, amit követve úgy kóstolsz majd csokoládét mint egy szakértő

Ha a minőségi csokoládé rajongója vagy és szeretnél belemerülni az aromák világába, amit az étcsokoládék nyújtanak válj Te is magabiztos, profi kóstolóvá!

Étcsoki Kóstolás

 


1.    Előkészítés

 

Kóstolás előlészítés

Készüljünk elő a kóstolásra megfelelő kiegészítőkkel és jó társasággal

Nem szükséges feltétel, de tanácsos másokat is meghívni a ceremóniára, mert így sokkal szórakoztatóbb.

  • A szobában, ahol kóstolsz, ne legyen intenzív illatosító.
  • A csokoládé és a szoba azonos, szoba hőmérsékleten legyen.
  • Nem tanácsos fűszeres ételeket enni előtte, vagy bármit, ami telíti az ízlelőbimbókat.
  • Ízsemlegesítőnek készíts elő egy pohár vizet.
  • Mind az 5 érzékszerveddel fókuszálj!

 

2.    Jól nézd meg a csokoládét!

 

Csoki nézés

Első lépésként vegyük szemügyre a csokládét, ebből is fontos információkat tudhatunk meg

A jó minőségű és jól tárolt (12-20 °C) csokoládé fényes. 
Ha a csokoládé fénytelen és fehér foltok vannak rajta, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz minőségű, az élvezeti értékéből azonban mindenképp veszít. A jelenség azt mutatja, hogy a tárolása során olyan (feltehetően túl magas) hőmérsékletnek lett kitéve, ami miatt a csokoládé felületén vékony zsírkristály rakódott ki.
 

3.    Figyeld meg az aromákat!

 

Csoki dörzsoles

Dörzsöljük meg a csokit, hogy felszabadítsuk az aromákat

Érdemes kicsit megdörzsölni a csokoládé felületét, így az aromák jobban felszabadulnak.  Tégy az orrodhoz egy kis darab csokoládét és lélegezz többször ki-be. Az agyunk különböző képen érzékeli az illatokat, attól függően, hogy ki vagy be lélegzünk.
Figyeld meg az aromákat: gyümölcsös, virágos, diós, föld, fűszeres, klasszikus csokis.
 

4.    Kóstold meg!

 

Csoki kóstolás

A kóstolásnál több érzékszervvel érdemes figyelni miközben ki-be lélegzünk.

Nem szabad teljesen szétrágni a csokoládét. Engedd, hogy olvadjon a szádban, kicsit forgasd körbe-körbe.

  • Figyeld meg a textúráját. Lágy, selymes, vagy esetleg kicsit szemcsés. Minél lágyabb annál finomítottabb, de ez nem feltétlenül a minőséget jelenti.
  • A zsíros érzet a túl sok hozzáadott kakaóvaj miatt lehetséges.
  • A kellemetlen viaszos érzet a növényi olajok jelenlétére utalhat. (Kérlek ne vásárolj olyan csokit, amiben jelöletlen eredetű pálmaolaj van!)
  • Ízleléskor is lélegezzünk gyakran. Ideális ha az orr és az ízlelőbimbők is éberek.
  • Figyeld meg az elsődleges aromákat: gyümölcsös, virágos, diós, föld, fűszeres, klasszikus csokis.
  • Ha van még energiád megfigyelheted a másodlagos aromákat, vagy egyszerűen csak élvezd az íz élményt: erdei, méz, mazsola, füge, mogyoró, dió, pörkölt (kávé, füst, dohány, égett).
     

5.    Utóíz

 

A legjobb csokik közül sok ízek egész sorozatát nyújtják, némelyik 20 percen át, vagy még tovább. Érdemes ezt is megfigyelni. Újszerű élmény lesz a csokoládéval!

 

Ha valami egészen egyedi dologgal szeretnéd tesztelni a csoki kóstoló képességeidet, próbáld ki a MÉZES CSOKIT. Csupán két összetevőből áll, kakaóbabból és akácmézből. Biztosan ismeretlen területeket fedezhetsz fel!

V.-D. Alma

Élelmiszermérnök