Ha hatékonyabb kollégákat szeretnél, próbáld ki a csokoládét
Egy angliai tanulmányról jelent meg cikk többek között a Washington postban is, amelyből nagyon úgy tűnik, hogy a munkaadók boldogságot is tudnak vásárolni. Vagy legalábbis a munkahelyi hatékonyságot tudják növelni 10-12 %-kal.
Három közgazdász az angliai Warwick egyetemen írt egy publikációt, amelyből kiderül, hogy a boldog emberek keményebben dolgoznak. Ez még önmagában nem egy új felfedezés, de azt is elárulják, hogyan kell rábírni az embereket arra, hogy hatékonyabbak legyenek: gyümölcsöt és csokoládét kell velük etetni és vicces videoklippeket kell vetíteni nekik.
A tanulmány részletei
A tanulmány, amely a Journal of Labour Economics nevű lapban jelent meg, több mint 700 résztvevőt vizsgált – mind egy vezető angol egyetemre beiratkozott fiatal férfi és nő volt, akiknek az országban a legjobb eredményeik vannak.
A résztvevők egy részének Bill Bailey stand up komikus viedóit játszották le, vagy gyümölcsöt és csokoládét adtak. A kontroll csoport „placebo” videot nézett és nem kapott semmit enni. Ezután mindenkinek meg kellet oldani néhány egyszerűbb matematika feladatot, amire 10 percet kaptak. Így vizsgálták, hogyan teljesítenek nyomás alatt.
Az eredmény
Azok akik finomságot kaptak a teszt előtt átlagosan kettővel több jó megoldást produkáltak, mint a többiek, ami 10-12 %-os teljesítmény növekedést jelent.
Mi okozza a boldogságot?
A kutatás sajnos nem tér ki arra, hogy miért is tesz boldoggá a csoki, és hogy mennyire fontos, hogy magas kakaótartalmú, minőségi csokit együt a hatás maximalizálása érdekében.
A csokoládé jó esetben nem a cukor tartalma miatt dob fel, hanem a benne található vegyületeknek köszönhetően. Ezek közül a legfontosabbak:
• Teobromin: a koffeinhez hasonló stimuláns vegyület, emellet egy minimális koffein is található benne. A kakaóbabban és csokiban található teobromin és a koffein ideális arányuk és hatásmechanizmusuk miatt együtt fejtik ki élénkítő hatásukat, aminek köszönhetően növekszik a szellemi és fizikai állóképesség. Az éhség érzetet pedig elnyomják. Kellemesen élénkít, és biztosítja a nyugodt alvást.
• Teofilin: Jellemző tulajdonsága, hogy növeli a koncentráló képességet. Több kutatás is bizonyítja, hogy a csokoládé fogyasztás javítja a koncentrációt, amiben a teofilinnek biztosan nagy szerepe van.
• Anandamid: a boldogság és motiváció fokozásában játszott szerepe miatt boldogság vegyületnek is neveznek.
• Feniletil-amin: természetes antidepresszáns, noradrenalin- és dopamintermelődést vált ki.
Ezek mellett számos vitamin és ásványi anyag is található benne, ami szintén hozzájárul az általános jó közérzethez.
Tehát érdemes minden nap csokoládét fogyasztani, ha a teljesítményünket egészséges módon, túlpörgés nélkül szeretnénk növelni. Én már nagyon jól felismerem azt az állapotot, amikor szükséges bevetni. Úgy szoktam mondani, hogy „leszáll a köd”, a koncentráló képességem drasztikusan leesik, ami rontja a motivációt is. Ilyenkor 2 kis kocka 90 %-os csokit szoktam bekapni, és a hatás pár percen belül érezhető. Érdemes kipróbálni!
V.-D. Alma
Forrás: Washington post
Minden nap fogyasztható, csak egészséges összetevőkből áll, a mézes csokink.