A Chocorino honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Alapanyagok

A csokoládé egyetlen nélkülözhetetlen alapanyaga a kakaóbab. A kakaóbab a Dél - Amerikában őshonos kakaófa (Theobroma Cacao) termésének a magja. Ami a természetben előforduló legjobb antioxidáns, ami a legtöbb természetes vitamint tartalmazza.

A köztudatban alapvetően 4 fajtát különböztetnek meg, Criollo, Forastero, és a Nacional, valamint a Trinitario, ami egy hibrid (Criollo és Forastero keveréke). Ez így, ebben a formában ma már nem igaz.  2008-ban egy Juan Carlos Motamayor nevű Úr újra osztályozta a kakaófajtákat, ő 10 alapfajt különböztetett meg, amit az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Hivatal) genetikai vizsgálata megerősített, illetve egy fajjal bővítette a listát. Így 11 alap faj van és számtalan hibrid. Az eredeti három fajtát nem eltörölték, tulajdonképpen a Forasterot osztották fel több fajtára.

E fajták közül a legizgalmasabb és legrejtélyesebb a Nacional. Ennek van a leghosszabb történelme, és a besorolásán is sokat vitatkoztak a tudósok. Először azt hitték a Criollo, utána pedig azt, hogy Forastero. Mostanra kiderült, hogy tulajdonképpen ő egyedi, és ő volt az első. A világ legrégebbi kakaófajtája, az egyenes ági leszármazottja az emberiség által legelőször felhasznált kakaófajtának.

Az ecuadori Nacional kakaóbab

Persze nem csak a története izgalmas, hanem az íze is. Híres arról, hogy nagyon komplex aromájú és virágos íz jegyeket tartalmaz.

A kakaóbabokat fajta meghatározáson kívül még egy féle képen szokták csoportosítani a szakértők, két csoportot különböztetnek meg, a Fino de aroma kakaóbab, és amelyik nem az. A Fino de aroma kakaóbab jellemzői:

  • a gyümölcsös és virágos ízjegyek
  • a dió és maláta aroma
  • ritka
  • kivételes íz

Hogy melyik kakaóbab tartozik ide azt a Nemzetközi Kakaó Szervezet (ICCO) dönti el. A 20. század elején a világ termelésének 40-50 %-a Fino de Aroma kakaóbab volt, és főleg Ecuadorból származott. Ma a világ kakaóbab termelésének kb. 8%-a Fino de Aroma, és a Fino de Aroma kakaóbabok 76 %-a 4 országból jön: Ecuador, Venezuela, Columbia és Peru.

Alapanyagaink kiválasztásánál ezért külön figyelmet fordítunk arra, hogy ecuadori Nacional kakaóbabból készült csokoládét dolgozzunk fel.

A Bio kakaóbabunk szintén Nacional fajta, egyenesen a Zamore-Chinchipe régióból származik. Itt találták meg a legrégebbi leleteket, amelyek arra utalnak, hogy ott kakaót termesztettek és fogyasztottak a Mayo-Chinchipe kultúra tagjai, sőt nemesítették is már több mint 5000 évvel ezelőtt.

Amikor a legjobb antioxidánsokról beszélünk, a legtöbb ember a bogyós gyümölcsökre gondol. Az újkori kutatások viszont bebizonyították, hogy a kakaóbab még a goji bogyótól is szignifikánsan több antioxidánst tartalmaz. Mivel a csokoládé pozitív egészségügyi hatását a túl sok hozzáadott adalékanyag jelentős mértékben lerontja, kizárólag étcsokoládét gyártunk.  Csokoládéink kakaó szárazanyag tartalma: 70%, 75%, 90% illetve 100%. A magas kakaó szárazanyag tartalom miatt a különleges minőségű Nacional kakaóbabok pozitív egészségügyi hatásai érvényesülni tudnak. Magasabb flavonoid (antioxidáns) tartalom. Magasabb theobromin tartalom, ami kellemesen élénkít.

Chocorino exkluzív csokoládé

Csokoládé feltétnek liofilizált gyümölcsöket, gyógynövényeket, különleges magvakat, és esszenciális illóolajakat használunk. A liofilizálásnak hála, a gyümölcsök megtartják eredeti, természetes színüket, formájukat és méretüket. Így kerül párosításra a magas antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcs a legjobb antioxidánssal, a kakaóbabbal.

A kakaóbabot, nem csak csokoládé formában kínáljuk, hanem eredeti feldolgozatlan formában is. A legjobb antioxidáns legeredetibb formája. Egész kakaóbab szemet, és kakaóbab töretet kínálunk. Igazi Superfood, vagyis Superfruit. Serkenti a testet és lelket egyaránt, kellemetlen mellékhatások nélkül. Mondhatni legális, mégis menő serkentő. Ezt a magas theobromin tartalmának köszönheti, ami a koffeinhez hasonló stimuláns. Viszont kíméletesebben fejti ki hatását és nem okoz álmatlanságot. Összesen 5 féle vegyület van benne, amely hangulatjavító, élénkítő és fokozza a motivációt és boldogságot. A kakaóbab számos pozitív egészségügyi hatását jelenleg is kutatják.

Csokoládé, az igazi Superfood